A l'ombra de dues ribes

 
 

A l'ombra de dues ribes és un projecte realitzat en fotografia i produït en paral·lel de forma videogràfica. En les imatges es poden veure frontalment les dues ribes del riu Ebre en les parts on es van confrontar les dues Espanyes. Aquestes apareixen fotografiades i videografiades durant totes les franges horàries i al llarg dels mesos en els que va transcórrer la decisiva batalla de la Guerra Civil Espanyola.

La història de l'Ebre no es redueix tan sols a aquest episodi tan cru. Al llarg de segles ha sigut una barrera simbòlica i infranquejable de cultures, llengües i mort. Com els viatges de Caront, el personatge mític grec que creuava les ànimes dels morts a l'Hades, apareixen els trajectes d'anada i tornada de l'últim barquer que queda a la zona.

La versió videogràfica del projecte va rebre una beca a la creació per part de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

 

In the shadow of two shores is produced as a photo and video-art project. In these images we see the two shores of the Ebre River where the two Spanish fronts fought. We also see the landscapes in the different timings and different months as the decisive battle of the Spanish Civil War occurred.

The Ebre history extends beyond these tragic episodes. Over the centuries it has been a symbolical and uncrossed border of cultures, languages and death. As the Charon's trips, the greek mythological character who carries souls of the newly deceased to Hades, it appears the round trip of the last boatman in this region.

This project received a grant by the Cultural Department of the Catalan Government in 2008.

 

 

En la sombra de dos riberas es un proyecto realizado en fotografía y producido en paralelo en formato videográfico. En las imágenes se pueden ver frontalmente las dos riberas del río Ebro en las partes donde se confrontaron las dos españas. Éstas aparecen fotografiadas y videografiadas en todas franjas horarias y a lo largo de los meses en los que transcurrió la decisiva batalla de la Guerra Civil Española.

La historia del Ebro no se reduce solo a este episodio tan cruel. A lo largo de los siglos ha sido una barrera simbólica e infranqueable de culturas, lenguas y muerte. Como los viajes de Caronte, el personaje mítico griego que cruzaba las almas de los muertos al Hades, aparecen los trayectos de ida y vuelta del último barquero que queda en la zona.

La versión videográfica del proyecto recibió una beca a la creación por parte de la Entitat Autònoma de Difusió Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

 
© 2007-2015 Joan Villaplana
 

Pictures of the exhibition in Pingyao International Photography Festival in 2015, Instituto Cervantes Beijing in 2017 and Instituto Cervantes Shanghai in 2018.